Info over Bowen Therapie en Orthomoleculair Advies

Bowen Therapie is een van oorsprong Australische bindweefsel (fascia) therapie vorm. De naamsbekendheid van deze therapie groeit nog dagelijks in Nederland door de vele positieve resultaten. Die bereikt worden door het activeren van lichaamseigen herstelvermogen en balans.

Een behandeling duurt ongeveer een uur en bestaat uit een serie zacht manipulerende en rollende bewegingen over spieren, pezen en gewrichtsbanden. De vermindering van spierspanning heeft tevens een totale ontspannenheid tot gevolg en draagt daardoor bij aan het zelfherstel van het lichaam.

De meeste cliënten ervaren dat met slechts enkele behandelingen hun klachten sterk verbeteren of geheel verdwijnen. Al langer bestaande klachten kunnen meer behandelingen vereisen. Ook kiezen veel cliënten voor een periodieke behandeling (bijvoorbeeld maandelijks) om gezondheidsproblemen voor te blijven.
Bowen therapie is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd – van baby’s tot ouderen.

Voorbeelden van klachten die goed op de Bowen Therapie kunnen reageren zijn:

·   Rugpijn en ischias
·   Fibromyalgie
·   Ongelijke beenlengte
·   Chronische vermoeidheid en M.E.
·   Nek-, schouder- en whiplashklachten
·   Stress en overspannenheid
·   Knie- en enkelklachten
·   Astma en bronchitis
·   Sportblessures
·   Hooikoorts en andere allergieën, Eczeem en huidklachten
·   RSI (o.a. muisarm en tennisarm)
·   Spijsverteringsklachten
·   Migraine en hoofdpijn
·   Menstruatie- en hormoonklachten
·   Oor- en kaakpijn
·   Zwangerschapsklachten
·   Bedplassen (bij kinderen) 
 

Bowen therapie is een zogenaamde hands-on, zacht manipulatieve therapie. Ze bestaat uit zachte, rollende bewegingen: de zogenaamde Bowen ‘moves’. Deze worden meestal met duimen en vingers over spieren, pezen en gewrichtsbanden gemaakt. Het effect van een dergelijke impuls is stimulatie van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Hoe dit fysiologisch mogelijk is, leest u in de onderstaande tekst.

Een Bowen ‘move’ bestaat doorgaans uit het naar de rand van een specifieke spier, pees of gewrichtsband trekken van de huid, om vervolgens de zo opgebouwde spanning een moment vast te houden en dan met een rollende beweging weer vrij te geven. Tijdens en na deze beweging registreren de duizenden proprioceptoren (stand- en bewegingsdetectoren in spieren en pezen), dat er een afwijkende situatie bestaat. Deze situatie is vaak geleidelijk ontstaan door bijvoorbeeld een jarenlange verkeerde houding, maar kan ook plotseling bij een valpartij of verkeerde beweging zijn ontstaan. De Bowen ‘move’ werkt dan als een katalysator en geeft via de sensorische zenuwbanen en het ruggenmerg de afwijking door aan de hersenen. Daar worden de signalen verwerkt en vergeleken met de rustspanning die er ter plekke zou moeten zijn. Vervolgens wordt de corrigerende informatie via het ruggenmerg teruggekoppeld aan de veelheid van spieren, zodat zij hun juiste rustspanning en onderlinge balans hervinden.

De voorgaande fysiologische uitleg van de Bowen ‘move’ laat zien hoe tijdens (en na!) een behandeling het zelfherstellend vermogen van ons lichaam wordt geactiveerd en gestimuleerd. Tevens kan hiermee worden verklaard, dat deze zacht manipulerende bewegingen een enorme invloed op de houding en het functioneren van ons totale lichaam kunnen hebben.

Het werkt voor mij prettig als u "dunne" kleding aanheeft, dan kan ik daar doorheen behandelen.

Daarnaast is Cat sinds juli 2020 gediplomeerd Orthomoleculair Therapeute. 

Het uitgangspunt bij de orthomoleculaire geneeskunde is, dat een ziekte eerder zal genezen bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam.

In het orthomoleculaire concept is inname van goede, gevarieerde voeding de eerst aangewezen manier om deze optimale concentratie te verkrijgen.

Daarnaast zijn vaak een of meerdere voedingssupplementen ter aanvulling nodig, ook voor wie zich verantwoord voedt omdat het vitamine- en mineralen-gehalte in de gangbare voeding de afgelopen decennia fors is verminderd. Tevens is er door de sterke toename van 'man made molecules"in het leefmilieu  die elke dag in het menselijk lichaam  gedetoxificeerd moeten worden een grotere noodzaak extra vitamines, mineralen en omega-3-vetzuren in te nemen. 

Het inzicht, dat voeding een geneeskrachtige werking heeft, is al bij Hippocrates (460-370 v. Chr.) bekend, getuige zijn uitspraak: “Laat uw voeding uw medicijn zijn  en uw medicijn uw voeding”.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat verkeerde voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van tal van ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Orthomoleculaire geneeskunde kan een belangrijke rol spelen bij de preventie en behandeling van deze en andere ziektes. Zij heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een vorm van geneeskunde die met een brede blik naar de mens kijkt en waarbij ook de verbanden tussen psyche/zenuwstelsel/immuunsysteem steeds meer in kaart worden gebracht.

Het voorschrijven van medicatie wordt niet bij voorbaat uitgesloten maar komt pas aan de orde als leefstijl, voeding , het opheffen van tekorten aan vitamines en mineralen volop de aandacht hebben gehad.

Samen met een Bowen behandeling, geef ik voedings- en of supplementen advies. Deze aanpak zorgt voor vele positieve resultaten. Om daarin te ondersteunen ben ik ook geschoold EMB ( Energetisch Morfologische Bloedtest) therapeute. Zoals op ieder vlak blijf ik ontwikkelen en bijleren en heb ik o.a. de opleidingen gevolgd als Orthomoleculair Specialist Lyme, Orthomoleculair Specialist Kinderen, Ondersteuning Long Covid, EMB Therapeute, (combinatie met systemisch werken en opstellingen)